01.06.2022

   Dnešní článek pojednává o přírodní droze kratom, která se poslední roky stala velmi oblíbenou hlavně mezi mládeží. Jeden z faktorů popularity kratomu je bezpochyby jeho legální dostupnost, především v e-shopech.

co je kratom?

Co je kratom?

     Kratom je thajský název pro sušené listy tropického stromu s latinským názvem Mitragyna speciosa, který pochází z deštných pralesů jihovýchodní Asie. Jedná se o drogu, která při menších dávkách stimuluje, při vyšších se pak dostavuje euforie a útlum. Na trhu jsou k dostání různé varianty drogy, které se liší barvou (červená, zelená, žlutá, bílá), původem, a hlavně kvalitou a účinky. Kratom se většinou užívá pro jeho stimulační účinky, tedy schopnost potlačit únavu, zlepšit soustředění a výkonnost.

    V ČR není zatím kratom na seznamu zakázaných látek, v současnosti se zvažuje legislativní rámec, který by upravoval jeho prodej. Už nyní jej někteří prodejci označují za tzv. sběratelský předmět, což je pokus o zřeknutí se odpovědnosti za možné potíže, které užívání kratomu způsobují. Dlouhodobé pravidelné užívání této drogy totiž může vyvolat závislost a při vysazení se pak objevují abstinenční příznaky. Ty mohou být jak psychické (úzkosti, deprese, nespavost, podrážděnost), tak i fyzické (křeče, pocení, bolest svalů a kloubů apod.) Také samotné užívání může přinést nepříjemné stavy jako bušení srdce, nevolnost, svědění kůže, postupná ztráta hmotnosti. Velmi riziková je kombinace kratomu s alkoholem nebo jinými drogami.

   Z výše uvedeného jasně vyplývá, že kratom určitě není jen neškodný doplněk stravy srovnatelný třeba s kávou. Jeho užívání by si měl proto každý dobře rozmyslet a počítat s tím, že počáteční přínos může brzy vystřídat nepříjemný problém. Tak je tomu ostatně u všech návykových látek.

Potřebujete pomocnou ruku?

Kromě standardních terapií v naší ambulanci nabízíme i možnost online konzultace z pohodlí vašeho domova

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Mitragyna_speciosa

logo Olomouclogo Olomoucký krajlogo Ministerstvo zdravotnictví České republikyspolupracujeme Úřad vlády České republiky

Projekt je financován dotační podporou Statutárního města Olomouce, Ministerstvem zdravotnictví, Olomouckým krajem a Radou vlády pro koordinaci protidrogové politiky.