01.06.2022

Milé čtenářky, milí čtenáři našeho blogu,

rádi bychom s vámi sdíleli myšlenky z knihy, která vyšla v roce 2022. Jedná se o knihu s názvem UMĚNÍ NEPÍT, Cesta střízlivého bojovníka. Jejími autory jsou MUDr. Dušan Randák a Mgr. René Kujan. Je plná zajímavých myšlenek a podnětů k zamyšlení při cestě k udržení abstinence. Dovolujeme si citovat z této knihy níže přepsané desatero, které vám může pomoci zůstat na cestě abstinenta, pokud se jím budete ve svém životě řídit. 

umění nepít desatero střízlivého bojovníka

DESATERO STŘÍZLIVÉHO BOJOVNÍKA

 (Randák, Kujan, 2022)

  1. Vymanit se ze závislosti nejde bez toho, aby ses ty sám někam posunul, něco nového se naučil, něco nového v sobě objevil. Úspěšně abstinovat se nedá, aniž bys něco hledal, aniž bys rostl, aniž bys změnil nějaký dříve zaběhlý stereotyp, který byl komfortní.
  2. Velice pravděpodobně to nezvládneš sám. To je v pořádku. Najdi si přítele, terapeuta, instituci, která ti s tím pomůže.
  3. Buď si vědom toho, že změna je možná pouze tehdy, když ji chceš ty sám. Ty sám, sám za sebe, sám ze sebe. Nejde ji opravdově udělat pro něco nebo pro někoho jiného. Můžeš ji udělat jen pro sebe a jen a pouze za sebe. Ty sám jsi všechno, co máš k tomu k dispozici. A ty sám jsi všechno, co k tomu doopravdy potřebuješ.
  4. Buď připraven na zakopnutí, klopýtnutí, selhání. Změnit ve svém životě něco úplně napořád není snadné. Buď připraven na to, že na své cestě můžeš škobrtnout – a buď připraven si to odpustit. Zkušenost říká, že  ti, kdo jsou na něco takového připraveni, ve skutečnosti selhávají méně. I tak se to může stát. I tak si to můžeš odpustit. Někdy může být přínosné ohlédnout se zpět, připomenout si, jaké to bylo tenkrát, jaké to je, prohrát. Připomenout si, proč ses rozhodl jít jinou cestou. I to je v pořádku.
  5. Když změníš sám sebe, změní se i tvé okolí. Jde to ruku v ruce, nelze to udělat jinak, jinak to zkrátka nefunguje. Změna tvého okolí znamená, že můžeš přijít o nějaké známé, kamarády. Přestanete si zkrátka rozumět nebo už nebudeš mít chuť hrát s nimi vaše staré hry. To je v pořádku. U pár lidí možná zjistíš, že jsi je považoval za kamarády, ale byli to jen „kamarádi“. Tak to bývá. Opravdový přítel tě bude akceptovat i bez alkoholu. Jestli ne, není to opravdový přítel. Buď připraven  o pár lidí přijít, oni se nejspíš objeví jiní. Opravdové přátelství nepotřebuje alkohol jako pojítko.
  6. Možná zjistíš, že budeš muset pár prostředí vynechat nebo změnit. Možná bude potřeba změnit i práci, protože současné pracovní prostředí tě táhne dolů. Buď připraven čelit  i takové výzvě.  Zvládneš cokoli, co bude potřeba.
  7. To, že se od něčeho oprostíš, vypadá jako omezené. Ve skutečnosti ti to ale dává nesmírnou nezávislost. Užívej si ji, užívej si ji každý den. Jeden každý den prožitý bez zbytečných látek ti dává neskutečnou svobodu. Tu ani zdaleka nemá každý. Užívej si ji, jsi výjimečný.
  8. Vůle je sval. Pokud má někdo slabou vůli, ještě zdaleka není ztracený. Všechno se dá natrénovat. I vůle. Může růst, sílit v každém z nás. Každý ultramaratonec začínal tím, že měl problém uběhnout kilometr. Pak byl možná problém uběhnout deset kilometrů, sto kilometrů… nakonec dokáže uběhnout třeba sto mil, sto šedesát kilometrů v kuse nebo běžet několik desítek maratonů za sebou. Všechno spočívá ve cviku a tréninku. Citát z Fausta říká: „Jen pak jsi hoden svobody a žití, když rveš se o ně den co den.“ Máš veliké štěstí – máš se s čím den za dnem rvát. Máš na čem trénovat, máš kde nechat sílit svou vůli. Jednou se třeba ohlédneš a zjistíš, že tvé vítězné tažení bylo velkým darem, ačkoli tak na začátku vůbec, vůbec nevypadalo.
  9. Nehledej zkratky. Přímou cestu nemůžeš zkrátit, je to nemožné. Žádné dva body ve vesmíru nespojíš nejkratší cestou jinak než přímkou. A tvůj život je přímka. Jeden bod jsi ty, druhý bod je abstinence. A tvoje přímka – spojnice je složená z velkého množství malých bodů, malých kroků, malých cílů, které dosahuješ každým dnem a každou hodinou. Hledání zkratek je jen ztrátou času. Žádné nejsou. Pohybuj se trpělivě a cílevědomě po přímce, bod za bodem, den za dnem. A mysli na to, že jsi-li na přímce, dosahuješ svého cíle – v každém bodě, každý den. Protože i cesta je cíl, celá tvoje přímka je cíl.
  10. Vůle ráda sílí v pravidelnosti, v malých rituálech, plánovaně. Pořiď si podrobný diář a plánuj – a raduj se z úspěchů, dávej si výzvy, cíle. Začni úplně malými, nepatrnými. A nech je pozvolna, pomaličku růst. Mysli i na ty velké cíle, ke kterým všechny malé směřují. Každý splněný jednotlivý cíl má svůj význam, svůj smysl. Každý jednotlivý, malinký cíl je zárodkem, kořenem toho velkého. Buduj pozvolna, soustředěně, se smyslem pro detail. Najdi si svůj velký cíl a udělej všechno, co je k jeho uskutečnění potřeba. Život je obrovský, neopakovatelný dar. Nedává smysl takovým darem plýtvat.

Potřebujete pomocnou ruku?

Kromě standardních terapií v naší ambulanci nabízíme i možnost online konzultace z pohodlí vašeho domova

logo Olomouclogo Olomoucký krajlogo Ministerstvo zdravotnictví České republikyspolupracujeme Úřad vlády České republiky

Projekt je financován dotační podporou Statutárního města Olomouce, Ministerstvem zdravotnictví, Olomouckým krajem a Radou vlády pro koordinaci protidrogové politiky.