13.06.2022

    Nikotinové sáčky – už jste o nich určitě slyšeli, zvláště máte-li doma dítě školou povinné. Tento netabákový výrobek je běžně dostupný v obchodech a na internetu a jeho prodej není regulován věkem. Jedná se o malé polštářky obsahující různé množství nikotinu, které se aplikuji do ústní dutiny pod ret. Doba účinku je 15–30 min. Nikotin se vstřebává přes sliznici do krve. Na trhu je nepřeberné množství značek a příchutí, sáčky jsou většinou prodávány v kulatých krabičkách s propracovaným designem.

nikotinové sáčky závislost

    Na první pohled má tato alternativa ke klasickým cigaretám spoustu výhod. Nehoří, nezapáchá a dá se užívat v téměř každém prostředí. Jak uvádí reklama: „decentní způsob aplikace nikotinu“. A opravdu, jak dokazují výzkumy, je škodlivost této formy užívání nikotinu menší, než je tomu u běžných cigaret. To však mluvíme o čistě zdravotních dopadech. Pokud bychom však na nikotinové sáčky zaostřili adiktologickou optikou, vidíme minimálně dva problémy.

     Prvním je již zmiňovaná dostupnost bez omezení věku. V praxi to znamená, že nikotinové sáčky běžně užívají školáci na druhém stupni základních škol. Právě tam proběhl nedávno průzkum, který uvádí, že zkušenost s touto formou užití nikotinu má přes 50 % dotázaných. Nikotin v jakékoliv formě zůstává nadále látkou s velmi vysokým závislostním potenciálem a pokud tuto skutečnost spojíme s nízkým věkem prvního užití, je zaděláno na problém.

    Druhým rizikovým faktorem u nikotinových polštářků je relativně snadná možnost předávkování. V průměru obsahuje jeden sáček 2-7 mg nikotinu. Na trhu jsou však i daleko silnější výrobky. Stačí tedy aplikovat najednou více polštářků a může dojít k až fatální otravě. Udávané množství smrtící dávky je 30–60 mg. I při nižší dávce se však mohou dostavit nepříjemné účinky jako bušení srdce, pocení, sucho v ústech, nevolnost nebo závrať.

     Nikotinové sáčky mohou být bezpečnější alternativou ke klasickým tabákovým výrobkům a dají se využít jako jeden z možných nástrojů při odvykání kouření. Na druhou stranu mají svá rizika a zejména do rukou či spíše úst dětí by v žádném případě neměly přijít.

Potřebujete pomocnou ruku?

Kromě standardních terapií v naší ambulanci nabízíme i možnost online konzultace z pohodlí vašeho domova

Zdroje:

https://www.blesk.cz/clanek/radce-zdravi-a-zivotni-styl-zdravi/713752/odborniky-desi-volne-prodejne-nikotinove-sacky-skolakum-hrozi-rychla-zavislost-i-predavkovani.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Nikotinov%C3%BD_s%C3%A1%C4%8Dek

logo Olomouclogo Olomoucký krajlogo Ministerstvo zdravotnictví České republikyspolupracujeme Úřad vlády České republiky

Projekt je financován dotační podporou Statutárního města Olomouce, Ministerstvem zdravotnictví, Olomouckým krajem a Radou vlády pro koordinaci protidrogové politiky.