18.01.2023

Milý čtenáři, milá čtenářko,

hned na počátku roku 2023 Vám chceme namísto knihy zaměřující se na problematiku závislosti stručně představit zajímavý český film s drogovou problematikou.

filmy o závislosti

Netradiční na tomto snímku z roku 2021 je to, že se celý děj odehrává během pouhých 24 hodin v Praze a také to, že se natáčel na mobilní telefon. Natáčení trvalo 9 dní. Režisérem i scénáristou v jedné osobě je  Jiří Diviš, kameraman je Jakub Šimůnek.  Příběh byl poprvé představen na Zlínském filmovém festivalu v roce 2021. Délka filmu činí 75 minut. Ve snímku hrají: Veronika Divišová, Oskar Hes, Tomáš Dastlík, Filip Kaňkovský, Jarek Hylebrant a další.

Film pojednává o lidech, kteří žijí na okraji společnosti, pohybují se na hraně zákona a užívají drogy. Hlavní postavy filmu jsou tři – dívka Klára, mladík Viki a dealer s přezdívkou Mechanik. 

V souvislosti s filmem je důležité si uvědomit, že takové a podobné příběhy lidí, kteří se potýkají s démonem závislosti se může setkat každý.

Potřebujete při řešení závislosti pomocnou ruku?

Kromě klasických terapií v naší ambulanci nabízíme možnost také online konzultace z pohodlí vašeho domova

Použitý zdroj:

Adiktologie v preventivní a léčebné praxi, 1/2022. Dana Syslová, recenze Město, film Jiřího Diviše.

Celovečerní film Město, natočený na mobil, finalizuje postprodukci. Lukáš Procházka. (7.1.2023). Dostupné z: https://moviola.cz/2021/02/celovecerni-film-mesto-natoceny-na-mobil-finalizuje-postprodukci/

logo Olomouclogo Olomoucký krajlogo Ministerstvo zdravotnictví České republikyspolupracujeme Úřad vlády České republiky

Projekt je financován dotační podporou Statutárního města Olomouce, Ministerstvem zdravotnictví, Olomouckým krajem a Radou vlády pro koordinaci protidrogové politiky.