13.05.2022

V poslední době můžete objevit na pultech knihkupectví čím dál více knih, na jejichž stránkách jsou odhalovány skutečné příběhy lidí, kteří závislost v různé podobě (gambling, alkohol, nelegální drogy) zažívají na vlastní kůži.

Knihy o závislosti: Můj syn feťák – Deník šílenství, konec alkoholičky – Cesta do blikajícího pekla

Řada z těchto knih je pro čtenáře mimo jiné cenná v tom, že popisuje vznik a vývoj závislosti, stejně jako samotný průběh léčby závislosti v českých podmínkách, protože autoři knih jsou Češi. Díky takovým knihám si mohou čtenáři udělat konkrétnější obraz toho, jak závislost může vypadat, jaký vliv má na životy hlavních aktérů i jejich blízké i jakým způsobem probíhá léčba v České republice. Příběhy mohou být pro někoho varováním před tím, kam se závislost může ubírat a jaká úskalí sebou nese; pro jiné mohou být nositelem naděje, že konec nemusí být nutně špatný.

Rádi bychom Vám představili alespoň tři knižní novinky vycházející ze skutečných příběhů:

1. Kniha s názvem Deník šílenství, konec alkoholičky, autorka: Veronika Saforková, vydalo nakladatelství Kontrast v roce 2021.

Jedná se o životní příběh mladé autorky (30 let), která si díky závislosti na alkoholu, chtěla vzít život, zůstala bez práce, nadělala si dluhy a uzavírala se stále více před světem. Díky zásahu policie v bytě, kde bydlela, se dostala do pobytové léčby, kterou i po peripetiích, které sebou přinesla Covidová doba, dokončila.

V knize autorka popisuje také své dětství a dospívání. Příběh je zakončen popisem období části dalšího života po absolvované ústavní léčbě.

2. Kniha s názvem Můj syn feťák, autoři: Eva, Petr a Luboš Hacalovi, vydalo nakladatelství CPRESS v roce 2021.

Jednotlivé kapitoly knihy vypráví střídavě hlavní představitel Honza a jeho máma. Honza je nejprve uživatelem LSD a později pervitinu, na který si vytvořil postupně závislost. Kniha popisuje, jak závislost ovlivnila všechny oblasti života Honzy – vztahy, finance, práci, volný čas, zdraví (stává se velmi paranoidní, objevují se u něj halucinace a bludné představy). Vyprávění je doplňováno záznamy z terapeutických deníků, které si Honza psal v průběhu pobytové léčby.

Kniha je velmi přínosná v tom, že přináší současně dva pohledy na závislost – pohled syna užívajícího nelegální návykové látky a pohled mámy jakožto blízké osoby. Příběh je důkazem toho, že závislost zasahuje do života celého rodinného systému.

3. Kniha s názvem Cesta do blikajícího pekla, autorka: Šárka Medková, vydalo nakladatelství Pointa v roce 2022.

Jedná se o román s autobiografickými prvky. Hlavní postavou knihy je Milena – zaměstnaná žena, matka dvou malých synů, která popisuje svou rychlou cestu do závislosti na automatech. Velmi čtivě líčí to, jak ji „blikající peklo“ pohltilo v průběhu 18 měsíců, jak se dostala do dluhové pasti, tajila své hraní před blízkými osobami, upřednostňovala hraní před rodinným životem i prací a přicházela díky hraní a půjčování si peněz o své přátele. Nakonec se rozhodla pro nástup do pobytové léčby závislosti.

Zaujali vás i další knižní tituly s tematikou závislostí?

Budeme rádi, když se s námi o ně podělíte a napíšete nám e-mail nebo na FB.

logo Olomouclogo Olomoucký krajlogo Ministerstvo zdravotnictví České republikyspolupracujeme Úřad vlády České republiky

Projekt je financován dotační podporou Statutárního města Olomouce, Ministerstvem zdravotnictví, Olomouckým krajem a Radou vlády pro koordinaci protidrogové politiky.