01.02.2024

Vážení čtenáři,

znáte akci s názvem Suchej únor? Jedná se o výzvu určenou všem odvážlivcům, kteří chtějí otestovat svůj vztah k alkoholu. Jedním z benefitů pro účastníky je zjistit, zda vydrží celý jeden měsíc (nejkratší v roce) bez jediné kapky alkoholu.

Zkuste to a přidejte se k Suchému únoru! Přesvědčte se, jaké je po dobu jednoho měsíce nepít alkohol. Třeba Vás střízlivost začne bavit a zjistíte, že kromě naprosto zřejmých výhod, má abstinence i další bonusy, které by Vás bez vlastního prožitku ani ve snu nenapadly. Mimo jiné můžete zažít na vlastní kůži to, jak se cítí abstinent ve společnosti pijících osob a jaký tlak dokáže okolí vyvíjet na ty, kteří z různých důvodů alkohol odmítají.

suchej únor

O akci Suchej únor

Suchej únor začala pořádat v roce 2013 Liga otevřených mužů. Kampaň byla původně zaměřena na zdraví mužů, kteří se v Česku dlouhodobě pohybují na světové špičce v pití alkoholu (zhruba čtyřikrát více než ženy a třikrát více než světový průměr). V současné době cílí kampaň na celou populaci obyvatel. Pokud se chcete dočíst více o zmiňované iniciativě, doporučujeme navštívit přímo stránky Suchého února.

Ještě dodáváme, že v rámci šíření informací vyšla v roce 2021 kniha s názvem Suchej únor: 28 důvodů, proč ochutnat čistokrevnej život. Publikace přináší řadu sdělení o alkoholu a jeho dopadech na různé oblasti lidského života. Je zajímavě doplněná o tematické rozhovory s osobnostmi českého veřejného života. Jedná se o velmi podnětný, čtivě zpracovaný, zdroj dat z posledních let, které mohou čtenáře podnítit k zamyšlení týkající se jeho vztahu k alkoholu.

Dovolte, abychom ještě zmínili nezpochybnitelná a alarmující fakta:

  • Průměrná spotřeba čistého lihu v ČR za rok vychází na osobu 14,4 litru.
  • Společenské náklady nadměrného pití se odhadují na 56 miliard korun ročně.
  • Za hranou rizikového pití se u nás pohybuje přes 1 milion osob.

To jsou velmi vysoká a šokující čísla. Dlouhodobě se potvrzuje, že užívání alkoholu souvisí s výskytem onkologických onemocnění (zde patří např.: rakovina dutiny ústní, jazyka, hrtanu, žaludku, slinivky břišní, tlustého střeva, prsu), nemocí trávicí soustavy (záněty žaludku, střev a slinivky břišní, vředů, cukrovky, onemocnění jater), atd.

Ale vraťme se k akci SUCHEJ ÚNOR. Zkuste si odpovědět na otázku, jak to máte s alkoholem Vy? Přijmete výzvu v otestování své NEZÁVISLOSTI?

Potřebujete pomocnou ruku?

Nabízíme možnost konzultací, pro ty, kteří chcete pomoct s udržením abstinence nebo nastavením kontroly nad svou konzumací alkoholu. Samozřejmě se s námi mohou spojit také osoby blízké člověka, který pije alkohol.

Konzultace mohou proběhnout po předchozím objednání přímo u nás v Adiktologické ambulanci v Olomouci nacházející se na ulici Bořivojova 30 nebo online formou (v tomto případě by se jednalo o jednorázovou konzultaci). Podmínky spolupráce naleznete v případě zájmu zde.

Budeme rádi, pokud Vám budeme moci být v této věci nápomocni.


Použitý zdroj: https://suchejunor.cz/

logo Olomouclogo Olomoucký krajlogo Ministerstvo zdravotnictví České republikyspolupracujeme Úřad vlády České republiky

Projekt je financován dotační podporou Statutárního města Olomouce, Ministerstvem zdravotnictví, Olomouckým krajem a Radou vlády pro koordinaci protidrogové politiky.