03.01.2023

S koncem každého roku přichází čas, kdy se můžeme ohlédnout zpět a podívat se, jaký ten rok pro mě byl, co mi přinesl, co mi vzal, anebo dal. Přichází čas určitého zklidnění, čas na sebe a na své blízké. Často nás v tomhle období mohou dohnat „kostlivci“, kteří se přes rok dařilo různě schovávat nebo se jim úspěšně vyhýbat. 

Jedním tím kostlivcem může být závislost, která už přerostla v něco, co už nejde ignorovat, co se již nedaří skrývat a nastává prostor, kdy si řekneme, že v tom novém roce s tím chceme skoncovat. Dáváme si tzv. předsevzetí. Předsevzetí označujeme jako rozhodnutí, které je stanoveno dopředu a usilujeme o jeho naplnění (nejčastěji s příchodem nového roku), je to tedy něco, co máme před sebou. K této změně často potřebujeme motivaci, protože samotná vůle nestačí. Abstinence není o vůli, ale o vlastní motivaci k této změně, podpoře a ochotě vzdát se něčeho, co nám dlouho v životě dělalo společnost.

předsevzetí do nového roku

Přirozené je, že si chce člověk pomoct sám; chce vše zvládnout bez pomoci cizích osob. Naplnit stanovené předsevzetí. Někdy se to daří snadno, jindy je cesta trnitá a klikatá tak, že nevidíme cíl.

Dobrou zprávou je, že pokud se abstinence a změna, o kterou usilujeme vlastními silami a zdroji nedaří, můžeme hledat jiné cesty a podporu. Funkční je zkusit vyhledat odbornou pomoc, která může pomoci najít pevnou půdu pod nohami a nastavit abstinenci, eventuálně zprostředkovat jinou formu léčby, pokud zvolená adiktologická péče nestačí.

Věřte, že nikdy není pozdě na změnu. Změna nemusí být spojena jen s novým rokem. Změny můžeme udělat kdykoliv! Důležité je dodat si odvahu a říct si o pomoc.

Potřebujete pomocnou ruku?

Kromě standardních terapií v naší ambulanci nabízíme i možnost online konzultace z pohodlí vašeho domova

logo Olomouclogo Olomoucký krajlogo Ministerstvo zdravotnictví České republikyspolupracujeme Úřad vlády České republiky

Projekt je financován dotační podporou Statutárního města Olomouce, Ministerstvem zdravotnictví, Olomouckým krajem a Radou vlády pro koordinaci protidrogové politiky.